Šperky zdobí člověka, stříbrné a zlaté květiny domov

Vzácná zahrada domova 

Objevte zcela nový koncept dekorace domova stříbrnými a zlatými květinami.
Proč je originální dekorace pro lidi přitažlivá? Z čeho vychází a co nového přináší? 

Květiny ze stříbra a zlata pro home decor

Unikátnost zdobení domova květinami za stříbra a zlata je zřejmá. Vyjma květin GIYOU, nejsou známy (alespoň nám nejsou známy, i po provedeném pátrání) žádné podobné květiny ani koncept. A vzhledem k oblibě tématu květin v řemesle a užitném umění je to překvapující.

Domnváme se, že hlavní důvod, proč se GIYOU "šperkařské" květiny staly pro lidi přitažlivé  je ten, že GIYOU květiny nejsou pouze květinami, které mají symbolický význam nebo historickou důležitost v kontextu královských ceremonií nebo událostí. Ale staly se květinami, které s radostnou lehkostí pronikají do jejich životů a reagují na jejich potřeby.  A to včetně dekorace domova.

Domov a jeho dekorace

Účelem home decor je proměnit prostor mezi stěnami v náš domov. A to tak, aby se v něm odrazila osobnost majitele a vytvořila se pohodlná, funkční a esteticky příjemná atmoféra  pro jeho život. Dekorace také pomáhá podporovat pocity pohody, sounáležitosti k domovu, blízkým lidem a rodině nebo také může inspirovat k tvořivosti nebo například učení. A svou roli hraje také pro hosty domu, aby se v domě cítili i oni pohodlně a vítáni.

Naše domovy jsou odrazem naší identity a dědictví. Místem, kde se cítíme sami sebou. A v dnešním rozmanitém světě může být vytvoření takového domova důležité. 

Vázy s květinami

Starověký Egypt byl pravděpodobně první civilizací v historii, která začala používat vázy jako okrasné i funkční předměty a do váz začal vkládat řezané květiny. Květiny z úrodného údolí Nilu často užívali při slavnostech a náboženských obřadech a vázy plné květin zdobily domy a symbolizovaly bohatství, prosperitu a směřovaly pozornost ke kráse přírody.

A v současné době není asi žádný domov bez nějké vázy a málokterý bez neustálých nebo občasných řezaných květin v nich. 

Zahrady

Vedle domova člověk vytváří ve svém exkluzivním domácím prostoru také zahrady. Jejich funkcí je obecně vytvořit krásnější a úrodnější prostor, než ten, ve kterém jinak žijeme. Zahrady jsou užitkovým i dekoračního venkovním obývákem. Místem pěstování, požitkářství, přírodní reality, meditace, hry smyslů a zážitků, estetiky i reprezentace. 

Zahrady byly pro vznik GIYOU důležité. GIYOU vzniklo z fascinace zahradou a jejími květinami. A touhy vytvořit obohacující prostor, ve kterém bude prožitkem samotná procházka i užitečné její mistrovské květinové plody, které si alespoň z části uchovají svou původní lehkost a emoce.

Šperky a šperkařské objet d'art 

Funkce šperků 

Funkce šperků vždy nějak souvisela s lidskou touhou po kráse, moci, obchodu, tradici, osobním spojení s druhým člověkem i uměním. Lidé se od nepaměti snaží vypadat lépe než ostatní, přenést na sebe krásu jiných věcí a prosadit se prostřednictvím svého vzhledu. Šperky také člověk používá k "označkování", pro různé oslavy, rituály a památku  nebo jako dárky a symboly ztělesňující nebo oceňující jeho spojení s druhým člověkem (viz např. snubní nebo zásnubní prsteny).

A šperkařské objet d'art, které se větišinou nenosí na těle a jsou umístěny někde jinde (a často doma), mají, vyjma možných různých praktických funkcí, podobnou funkci jako šperky. A také, i když možná ne tak okatě jako prsten nebo náušnice, vyjadřují  identitu člověka a personalizují jeho životní prostor.

GIYOU květiny

Není důležité, zda podřadit GIYOU květiny pod šperky nebo šperkařské objet d'art. Staly se oblíbené nejen pro účely dárků a symbolů významných momentů - jako jsou výročí, svatby a zásnuby (a které se stanou následně také dekorací domova), ale také jsou vyhledávány výhradně pro účely dekorace domova. A to jak v podobě jedné květiny, malé stříbrné kytice nebo exkluzivních velkých kytic zlatých květů.   

Co je na dekoraci stříbrnými a zlatými květinami  přitažlivé? 


Jemnost a půvab:

GIYOU květiny, design a zpracování i jejich inspirace a příběh se zdá, že přenáší do prostoru domova jejich hlavní hodnoty a emoce - radost, jemnost, půvab, eleganci.  A mohou dobře sloužit jako výraz osobního stylu, hodnot a vkusu jeho vlastníka.

Spojení s přírodou: 

Květiny jsou vnímány jako jedna z nejkrásnějších částí přírody a tradičně spojovány s krásou. Stříbrné a zlaté květiny jim daly unikátní podobu a tu přenášejí do domova a přidávají k ní má nádech elegance, originality a výjimečnosti. A myslíme si, že i přes řemeslné zpracování si část emocí a významu živých květin pro člověka uchovávají.

Spojení s řemeslným uměním:

Potěšení z krásy přírody se může promíchávat s pocitem hrdosti na unikátní, kvalitní řemeslo a generační hodnotu věci.
 

Věčná krása a rodinné dědictví:

GIYOU květiny staví krásu květin v čase a prodlužují radost z nich. Vázy přestávají být “křišťálovým popravištěm květin“, ale místem trvalého uložení zářícího půvabu a rodinného dědictví. A jejich přítomnost doma může evokovat pocity spojené s rodinnou historií a tradicemi. A pomáhat pocitům sounáležitosti a rodinným vztahům. A důkazem toho jsou také GIYOU rodinné vázy.

Evokují sbírání a tvořivost:

Rozmanitost květin, nekončící pěstování nových druhů květinových šperků a možnost  skládat je do kytic láká ke sbírání, doplňování a tvoření.

Pro různé domovy:

Díky možnosti vybrat si stříbro nebo zlato různých ryzostí, vlastní velikost kytice a estetice stříbra a estetice zlata se hodí prakticky pro každý druh domova a interiérový styl.

Luxus a výjimečnost:

A některé z nich, zejména velké zlaté kytice, kytice z ryzího zlata nebo neobvyklá květinová tvoření na zakázku, obsahují podstatné prvky luxusu a výjimečnosti.

Český unikát stříbrných a zlatých květin pro dekoraci domova má mnoho zajímavostí a tento článek je pouze první ze série článků k tomuto tématu. Další články budou o praktických možnostech dekorace.

GIYOU
info@giyou.cz

Zdroje:

1) 25,000 Years of Jewelry, Maren Eichhorn-Johannsen (2021)
2) The History and Object of Jewellery, John Jones (2023)
3) Pictorial Guide to Vaseline Glass, Sue C. Davis (Schiffer Publishing Ltd, 2002)
4) History of Jewelry, Caroline Childers (Rizzoli International Publications, 2018)
5) Elements of Style, Erin T. Gates (Harper Collins Publishers, 2014)
6) Architectural Digest: The Most Beautiful Rooms in the World, Marie Kalt (Rizzoli International Publications, 2020)
7) Garden and Metaphor: Essays on the Essence of the Garden, Ana Kuča, Matěja Kurir (Birkhauser, 2023)
8) https://www.giyou.cz