Šperky zdobí člověka, stříbrné a zlaté květiny domov

Vzácná zahrada domova, váza šperků, stříbrná a zlatá květinová dekorace, váza zlatých květin. Pravděpodobně jste se s takovými novými slovními spojeními nikdy nesetkali. Objevte nový koncept dekorace domova stříbrnými a zlatými květinami. Čím je tato originální dekorace pro lidi přitažlivá, z čeho vychází a co nového pro dekoraci interiéru přináší. 

Kytice zlatých květin ve váze

Květiny pro decentní i luxusní dekoraci
 

Jedinečnost zdobení domova květinami za stříbra a zlata je zřejmá. Vyjma květin GIYOU, nejsou známy (alespoň nám nejsou známy) žádné podobné květiny ani koncept. A vzhledem k oblibě tématu květin v řemesle a užitném umění je to překvapující.

GIYOU šperkařské květiny se staly pro lidi přitažlivé pravpodobně proto, že nejsou pouze květinami, které mají symbolický význam nebo důležitost v kontextu ceremonií nebo událostí. Ale staly se květinami, které s lehkostí pronikají do jejich životů a reagují na jejich potřeby.  A to včetně dekorace domova ve formě pár stříbrných květin nebo velkých zlatých kytic pro luxusní interiéry.

A váza šperků se stala dalším novým slovním spojením, které GIYOU začal používat pro přeměnění domova ve vzácnou zahradu. 

Luxusní  interiér domu

Domov a jeho dekorace

Home decor a domov 

Účelem home decor je proměnit prostor mezi stěnami v náš domov. A to tak, aby se v něm odrazila osobnost majitele a vytvořila se pohodlná, funkční a esteticky příjemná atmosféra pro jeho život. Dekorace také pomáhá podporovat pocity pohody, sounáležitosti k domovu, blízkým lidem a rodině nebo také může inspirovat k tvořivosti nebo například učení. A svou roli hraje také pro hosty domu, aby se v interiéru cítili i oni pohodlně a vítáni.

Naše domovy jsou odrazem naší identity a dědictví. Místem, kde se cítíme sami sebou. A v dnešním rozmanitém světě může být vytvoření takového domova důležité. 

Vázy s květinami

Starověký Egypt byl pravděpodobně první civilizací v historii, která začala používat vázy jako okrasné i funkční předměty a do váz začal vkládat řezané květiny. Květiny z úrodného údolí Nilu často užívali při slavnostech a náboženských obřadech a vázy plné květin zdobily domy a symbolizovaly bohatství, prosperitu a směřovaly pozornost ke kráse přírody.

A v současné době není asi žádný domov bez nějaké vázy a málokterý bez neustálých nebo občasných řezaných květin v nich. 

Zahrada s květinami a rybníčkem

Zahrady
 

Vedle domova vytváří člověk ve svém exkluzivním prostoru také zahrady. Jejich funkcí je obecně vytvořit krásnější a úrodnější prostor než ten, ve kterém jinak žijeme. Zahrady jsou užitkovým i dekoračním venkovním obývákem. Místem pěstování, požitkářství, přírodní reality, meditace, hry smyslů a zážitků, estetiky i reprezentace. 

Zahrady byly pro vznik GIYOU důležité. GIYOU vzniklo z fascinace zahradou  české historické usedlosti a jejími květinami. A touhy vytvořit obohacující prostor, ve kterém bude prožitkem samotná procházka i v ní lidé najdou užitek  v podobě jejich  mistrovských květinových plodů. Které si z části uchovají lehkost a emoce květin.

Zlatý náhrdelník na černém plátně

Šperky a šperkařské objet d'art 

Šperky 

Funkce šperků vždy nějak souvisela s lidskou touhou po kráse, moci, obchodu, tradici, osobním spojení s druhým člověkem i uměním. Lidé se od nepaměti snaží vypadat lépe než ostatní, přenést na sebe krásu jiných věcí a prosadit se prostřednictvím svého vzhledu. Šperky také člověk používá k "označkování", pro různé oslavy, rituály a na památku nebo pro dárky a symboly ztělesňující nebo oceňující jeho spojení s druhým člověkem (jako jsou například snubní nebo zásnubní prsteny).

Objet d'art

A šperkařské objet d'art, které se většinou nenosí na těle a jsou umístěny někde jinde (a často doma), mají, vyjma možných různých praktických funkcí, podobnou funkci jako šperky. A také, i když možná ne tak okatě jako prsten nebo náušnice, vyjadřují  identitu člověka a personalizují jeho životní prostor.

GIYOU květiny

Není důležité, zda podřadit GIYOU květiny pod šperky nebo šperkařské objet d'art. Staly se oblíbené nejen pro účely dárků a symbolů vzácných okamžiků (po kterých se stanou také většinou dekorací domova), ale také jsou vyhledávány výhradně pro účely dekorace interiéru. A to jak v podobě jedné květiny, malé stříbrné kytice nebo exkluzivních velkých kytic zlatých květů.   

Čím je dekorace váz stříbrnými a zlatými květinami přitažlivá? 

Jemnost a půvab:

GIYOU květiny, design a zpracování i jejich inspirace a příběh se zdá, že přenáší do prostoru domova jejich hlavní hodnoty a emoce - radost, jemnost, půvab, eleganci. Které mohou dobře sloužit jako výraz osobního stylu, hodnot a vkusu jeho vlastníka.

Spojení s přírodou: 

Květiny jsou vnímány jako jedna z nejkrásnějších částí přírody a tradičně spojovány s krásou. Stříbrné a zlaté květiny jim daly unikátní podobu a tu přenášejí do domova a přidávají k ní má nádech elegance a originality. A myslíme si, že i přes řemeslné zpracování si část emocí živých květin uchovávají.

Spojení s řemeslným uměním:

Potěšení z krásy přírody se může promíchávat s pocitem hrdosti na unikátní, kvalitní řemeslo a generační hodnotu věci.

Věčná krása a rodinné dědictví:

GIYOU květiny staví krásu květin v čase a prodlužují radost z nich. Vázy přestávají být “křišťálovým popravištěm květin“, ale místem trvalého uložení zářícího půvabu a rodinného dědictví. A jejich přítomnost doma může evokovat pocity spojené s rodinnou historií a tradicemi. A pomáhat pocitům sounáležitosti a rodinným vztahům. A důkazem toho jsou také GIYOU rodinné vázy.

Evokují sbírání a tvořivost:

Rozmanitost květin, nekončící pěstování nových druhů květinových šperků a možnost  skládat je do kytic láká ke sbírání a tvoření. A kytice šperků ve váze může být každou chvli jiná.

Pro různé domovy a styly interiéru:

Díky možnosti vybrat si květiny za stříbra nebo zlata, vlastní velikost kytice, různé druhy váz a díky estetice stříbra a estetice zlata v interiérech, se stříbrné a zlaté květiny hodí prakticky pro každý druh domova nebo interiérový styl od boho stylu, skandinávských,  venkovských, glamour nebo industriálních interiérů, romantický styl, minimalistický, vintage, retro, provensálský až třeba po art deco.

Luxus a výjimečnost:

A některé z nich, zejména velké zlaté kytice, kytice z ryzího zlata nebo květinová tvoření na zakázku do luxusních interiérů, mají podstatný prvek výjimečnosti. Tvoření na zakázku umožňuje vytvořit nové druhy květin, květiny pro ozdobu větších váz, většího množství váz velkého domova nebo jiných unikátních květinových tvoření.

Český unikát stříbrných a zlatých květin pro dekoraci domova má mnoho zajímavostí a tento článek je pouze první ze série článků k tomuto tématu. Další články budou o praktických možnostech dekorace.

GIYOU
info@giyou.cz

Zdroje:

1) 25,000 Years of Jewelry, Maren Eichhorn-Johannsen (2021)
2) The History and Object of Jewellery, John Jones (2023)
3) Pictorial Guide to Vaseline Glass, Sue C. Davis (Schiffer Publishing Ltd, 2002)
4) History of Jewelry, Caroline Childers (Rizzoli International Publications, 2018)
5) Elements of Style, Erin T. Gates (Harper Collins Publishers, 2014)
6) Architectural Digest: The Most Beautiful Rooms in the World, Marie Kalt (Rizzoli International Publications, 2020)
7) Garden and Metaphor: Essays on the Essence of the Garden, Ana Kuča, Matěja Kurir (Birkhauser, 2023)
8) https://www.giyou.cz