Velký průvodce dárky k výročí svatby - 20. až 60. výročí

Tipy na dárky k 20. až 60. výročí svatby

Oslava výročí svatby je radostnou tradicí, oceněním a poděkováním. Objevte průvodce a naše tipy na dárky od 20. do 60. výročí svatby. V článku najdete inspiraci  a tipy pro tradiční dárky , moderní dárky, doporučované květiny, květiny ze stříbra a zlata a šperky pro výročí podle roku. 

Význam 20. a dalších výročí svatby a tipy na dárky 

Výročí svatby jsou připomínkou času, vyjádřením lásky, péče jeden o druhého, zamyšlenm, uznáním a poděkováním. Obzvláště po 20 nebo více letech společného života. Průvodce a naše tipy vychází z tradičních a moderních dárků k výročí svatby podle roku. Doplňuje ho ustálená doporučení organizací drahých kamenů a šperkařů (jako GIA a Jewelers of America) (šperkařské tipy na dárky). A asi nejdůležitější tip - řiďte se při oslavě vašeho výročí sebou, svým osobitým příběhem a hodnotami.

Tipy na dárky k výročí svatby - tradiční, moderní, květiny, šperky, stříbrné a zlaté květiny

Přestože vznik názvů, symbolika a doporučované dárky k výročí svatby nevznikly příliš romanticky, lidé se těmito doporučeními řídí. Přinášíme vám průvodce dárky pro každý rok výročí. Průvodce a naše tipy vychází z "tradičních" a "moderních dárků" k výročí svatby podle roku. Doplňuje ho ustálená a uznávaná doporučení organizací drahých kamenů a šperkařů (jako GIA a Jewelers of America) "šperkařské tipy na dárky". Výročí svatby je významný milník ve vztahu, který si zaslouží být oslaven unikátním a promyšleným dárkem. Váháte, co dát partnerovi či partnerce k výročí? Zde je několik nápadů na dárky, které můžete zvážit:

  • Tradiční dárky: Každé výročí má svůj tradiční symbol, například porcelán pro dvacátý rok nebo stříbro pro dvacáté páté výročí (tzv. stříbrnou svatbu). 
  • Moderní dárky: Pro milovníky současného designu a nových technologií zvažte moderní dárky, kterýámi jsou třeba pro dvacáté výročí svatby platina a pro třicáté páté výročí jadeit. Pro řadu výročí svatby od 20. výročí již odlišení na tradiční a moderní dárky není a doporučované dárky mají jednu kategorii - například pro 40. výročí je moderním i tradičním dárkem rubín.
  • Květiny: Květiny jsou tradičním symbolem krásy a lásky. Vyberte květiny, které odpovídají symbolice daného výročí, například kosatec pro dvacáté páté výročí (tzv. stříbrnou svatbu).
  • Šperky: Šperky jsou časově prověřeným dárkem, který přináší radost a elegance. Zlaté nebo stříbrné šperky mohou být vynikajícím darem, zejména pokud jsou ozdobeny kameny, které odpovídají měsíci výročí nebo osobním preferencím.
  • Stříbrné a zlaté květiny: Jako symbol trvalosti, řemeslného mistrovství a nádhery můžete také ke každému výročí darovat květiny ze stříbra nebo zlata. Jsou působivým dárkem, krásnou dekorací domova a trvalou připomínkou vaší lásky. Vyjádří hloubku vašich citů, přinesou nekonečnou radost a zdůrazní význam společně stráveného času.

Tradiční, moderní, květinové dárky, květiny ze stříbra a zlata a šperky k výročí svatby 

20. až 60. výročí svatby

Porcelánový servis na stole. Dárek k 20, výročí svatby

20. ROK VÝROČÍ - PORCELÁNOVÁ SVATBA

Tradiční dárek k dvacátému výročí svatby: Porcelán

Od hranice 20 let jdou milníky tradičních výročí po pěti letech a dárky jsou mnohem cennější. Vaše láska je po 20 letech pevná jako kvalitní porcelán, kterému se někdy říká  „bílé zlato“. 20. výročí bývá poctěno porcelánem, cennou věcí, která se však snadno rozbije, pokud s ní špatně zacházíte. Tradičním dárkem může být porcelánový servis třeba od Royal Copenhagen a Rosenthal. Nebo porcelánové výtvory Meissen.

Moderní dárek k dvacátému výročí svatby: Platina

Inspirujte se elegantnmi platinovými šperky. Platina je jedním z nejvzácnějších drahých kovů. Má vysokou trvrdost a často se používá pro výrobu šperků s kameny. Jde o ryzí kov obsahují 95% čistého kovu s krásným bílým leskem, který se časem neztrácí a platinový šperk se prakticky ani nedá poškrábat. Jeho nevýhodou je vyšší cena, než u zlata. Inspirujte se stylovými platinovými šperky u Tiffany&Co, Cartier nebo Graff.

Ideální květiny k dvacátému výročí svatby: Astra, lilie

Astra čínská (Callistephus chinensis) je je populární zahradní květina, původem z oblasti Číny. Latinské jméno Callistephus je odvozeno z řeckých výrazů kállos (krásný) a stephos (věnec). Existuje mnoho různých druhů aster, které se liší výškou, počtem, tvarem a barvou vnějších lístků, dobou kvetení, apod.  Astry koupíte v různých barevných kombinacích od fialové, bílé, růžové, červené nebo levandulové.

Každá žena miluje květiny a šperky a oboje i jejich spojení je dárek vhodný pro každé výročí. Darujte k výročí kytici dvaceti jemných, mistrovských květin ze stříbra nebo zlata. Vyberte si oblíbené druhy květin a pro jejich umístění vázu.

Ideální šperk k dvacátému výročí svatbySmaragd

Modrozelený až zelený smaragd je spojen s bohyní Venuší a je kamenem lásky. Kolumbie, Brazílie, Namibie a Afrganistán jsou nejdůlležitější domovy těchto krásných drahokamů.

Kytice 25 stříbrných květin s fotkou. Dárek k 25, výročí, stříbrné svatbě.

25. ROK VÝROČÍ - STŘÍBRNÁ SVATBA

Tradiční i moderní dárek k dvacátému pátému výročí svatby: Stříbro

Čtvrstoletí spolu. 25. výročí je nazýváno stříbrnou svatbou a jeho dárkem je stříbro. Stříbro je vzácný kov známý svým leskem, pevností a stabilitou. Můžete si i znovu slavnostně potvrdit své "ano". Můžete se porozhlédnout po stříbrném šperku, štříbrných příborech nebo svícnu.

Nebo dát přednost kytici stříbrných květin GIYOU složené z 25 stříbrných květin. Není asi příhodnější dárek ke stříbrné svatbě, než kytice 25 stříbrných květin,

Ideální květiny k dvacátému pátému výročí svatby: Kosatec

Působivá krása kosatců (Iris) vás uhrane. Latinský název rodu pochází od řecké bohyně duhy reagující na pestrobarevnost květů. Je známo asi 230 -280 druhů kosatců, máte tedy z čeho vybrat. Kostace jsou velmi působivé a jeho květy vám vydrží ve váze delší dobu, 

Ideální šperk ke stříbrné svatběStříbro

Stříbro se zdá pro 25. výročí jasná volba. O stříbru a jeho estetice se může více dozvědět zde. Každá žena miluje květiny a šperky. A květiny nikdy nevyjdou z módy a neztratí přitažlivost: Inspirujte se unikátní stříbrnou zahradou a jejími mistrovskými stříbrnými kyticemi. Vyberte si oblíbené druhy květin a vyberte si k nim vázu.

Kytice lilií ve váze. Dárek k 30. výročí svatby.

30. ROK VÝROČÍ - PERLOVÁ SVATBA

Tradiční dárek k třicátému výročí svatby: Perly

Darování perel vaší milované ženě je kráskou přípomínkou vašeho dlouhodobého obdivu.Zářivě bílé perly se nádherně třpytí a společná léta můžete i srovnat s řadou perel na náhrdelníku. 

Jsou čtyři druhy perel. Perly Akoya, které pochází z Číny, Vietnamu či Japonska, mají  velikost 5 až 9 mm a jejich barva může mít rozličné zbarvení.Tahitské perly, které jsou vytvářeny zvláštním druhem ústřic, které se vyskytují ve Francouzské Polynésií. Perly z jižního Pacifiku pocházjejí z Austrálie, Barmy, Indonésie. mají velikost 1 až 2 cm. Perly Mabe, které mají tvar polokoule, se pěstují v Číně, Japonsku a USA. A můžete si vybrat také sladkovodní perly. Pokud se chcete dozvědět o perlách více, můžete například u Britské asociace perel (The British Pearl Association).

Moderní dárek třicátému výročí svatby: Diamanty

Diamanty jsou moderní formu dárku k 30. výročí a symbolem pevnosti vašeho vztahu. 

U diamantů se posuzují čtyři základní parametry, které se označují jako 4C. Jedná se o brus (Cut), váhu (Carat), čistotu (Clarity) a barvu (Color). A tyto vlastnosti budou mít enjvětší vliv na cenu diamantu. A určení těchto vlastností může být z části relativně subjektivní.Nakupování diamnatů proto může být trochu složitější než u zlatých  stříbrných šperků.

Ideální květiny k třicátému výročí svatby: Lilie, hrachor

Lilie (Lilium) je známo asi 100-120 druhů. V ČR rostou přirozeně 2 druhy. Lilie mají poměrně dlouhou historii. Staří Římané a Řekové spojovali lilie se svými bohyněmi plodnosti a naděje. Symbolika lilie je úzce spjatá také s křesťanstvím, pro nějž je bílá lilie znakem čistoty a nevinnosti. Ale lilie si podmanila mnoho dalších kultur, náboženství a míst, které je používající jako symbol. Může si koupit růžové lilie, bílé, žluté, fialové nebo třeba oranžové. Lilie jsou krásnou klasickou květinou.

Každá žena miluje květiny a šperky a oboje i jejich spojení je dárek vhodný pro každé výročí. A k třicátému výročí můžete darovat z GIYOU zahrady třeba  výroční kytici 30 šperkařských květin ze stříbra nebo zlata. Půvabné šperkařské květiny vám budou rozdávat nekonečnou radost.

Korály v moři. Korálový dárek k  35. výročí svatby.

35. ROK VÝROČÍ - KORÁLOVÁ SVATBA

Tradiční dárek k třicátému pátému výročí svatby: Korál

Kámen míru, tak se korálu říkalo v dávných dobách. Korály jsou v oceánech ve špatném stavu a tak namísto dárku z korálů třeba spolu můžete zažít jedinečný výlet někam, kde se nachází úžasné podmořské scenérie - třeba na Šalaomounovy ostrovy, Papua-Nová Guinea nebo do Indonésie.

Moderní dárek k třicátému pátému výročí svatbyJadeit

Nefritové šperky vypadají nápadně. Jadeit je název pro dva různé typy drahokamů - nefrit nebo jadeit. Nefrit je typicky zelený, ale může být také žlutý, bílý nebo černý. Nefrit a jadeit jsou sice dva odlišné kameny, ale bývají často zaměňovány a v minulosti nebyly ani rozlišovány. Nefrit a jadeit se souhrnně označují „jade“. 

Kytice stříbrných květin GIYOU. Dárek k 40, výročí svatby.

40. ROK VÝROČÍ - RUBÍNOVÁ SVATBA

Tradiční a modení dárek k čtyřicátému výročí svatby: Rubín

Rudý drahokam je symbolem stálé lásky. Podle starověkých národů drahokam zapálil tajemný vnitřní oheň, který nebylo možné uhasit. Po 40 letech manželství lze váš vztah přirovnat k plameni rubínu. Rubín je druh korundu, dalším typem korundu je například safír a najdete mnoho šperků, které jsou rubíny dekorovány. Na trhu se prodávají hlavně syntetické rubíny. Přírodní rubíny jsou vzácné. Slovo rubín podle některých zdrojů pochází z latinského slova "ruber" (označení červené barvy) nebo ze sanskrtského slova "ratanraj" (s vzýzamem „král drahokamů“).

Květiny k čtyřicátému výročí svatby: Gladiola

Darujte si k 40. výročí kytici gladiol. Mečíky neboli gladioly jsou známé květiny s výraznými květy a mečovitými listy. Proto byly do středověku považovány za rostlinu vítězství. Oceníte i to, že vám ve váze vydrží delší dobu a koupit je můžete v mnoha různých barevných odstínech.

A pokud chcete spojit květinový dárek se šperkem, inspirujte se GIYOU šperkařskou  zahradou. Květiny ze stříbra a zlata vznikly z obdivu ke květinám a šperkařskému řemeslu a navazují na tradici darování květin. Ke 40. výročí si můžete darovat třeba výroční kytici 40 šperkařských květin ze stříbra nebo zlata

Safír. Dárek k 45. výročí svatby.

45. ROK VÝROČÍ - SAFÍROVÁ SVATBA

Tradiční a modení dárek k čtyřicátému pátému výročí svatby: Safír

Oslavte 45 let svého manželství ve stylu dafíru. Safíry mají silné královské vazby, například slavný prsten vévodkyně z Cambridge je velký safír. A v té době se věřilo, že se safír změní z modré na zelenou, pokud láska jeho nositele začne slábnout. Safír může mít i růžovou nebo růžovo-oranžovou barvu a tradičně symbolizuje ušlechtilost, pravdu a věrnost. Jste-li manželé 45 let, tyto vlastnosti ztělesňujete. Potěšte ženu  třeba safírovým náhrdelníkem. 


 

Kytice ze zlata GIYOU v bílé váze. Dárek k 50, výročí svatby.

50. ROK VÝROČÍ - ZLATÁ SVATBA

Tradiční a modení dárek k padesátému výročí svatby: Zlato

Zlatá svatba. Půl století manželství je úctyhodný úspěch. Vaše společné roky jsou pravděpodobně naplněny dětmi, vnoučaty, promocemi a vzpomínkami na krásný společný život. A vaše manželství je po 50 letech života vzácné jako drahý kov, které výročí symbolizuje. A váš společný čas je tak drahocenný, že ho nelze ani zlatem vyvážit. Je čas na oslavu a podělení se o tento životní milník s lidmi, kteří byli poslední půlstoletí při vás. Můžete i slavnostně zopakovat své svatební "ano".   

Takový úspěch si také zaslouží dárek k výročí svatby, který se mu vyrovná. Zlato je symbolem prosperity, štěstí, zdraví a blahobytu. A znamená také vítězství - vaší volby, rozhodnutí a padesátileté cesty. O zlatu a jeho estetice se může dozvědět více zde. O ryzím, 24 karátovém, zlatu zde.

Můžete se inspirovat  hodinkami, šperky třeba u Cartier, zlatým šperkem na zakázku nebo se inspirovat kyticí zlatých květin GIYOU nebo kyticí Saky, složenou z 50 různých květin ze zlata

Ideální květiny ke zlaté svatbě: Žluté růže a fialky


Violka vonná (Viola odorata) má asi 450 druhů rozšířených po celém světě. Violka vonná kvete v Čechách březnu až dubnu, květy jsou většinou tmavě fialové s fialovou ostruhou, bílé s nafialovělou ostruhou nebo lilákové. Modrá violka je národní květinou amerických států Illioins, New Jersey, Wisonsin a Rhode Islands.

Můžete se pro padesáté výročí inspirovat také stříbrnými fialkami nebo zlatými fialkami pro oslavu vašeho významného výročí. Květiny můžete ozdobit i stříbrnými nebo zlatými fialkovýim listy. Zlaté fialky budou působivým dárkem spojujícím zlato i druh květiny symbolizující toto výročí.

Ruce staršího muže a ženy. 55. výročí svatby.

55. ROK VÝROČÍ - SMARAGDOVÁ SVATBA

Tradiční a modení dárek k padesátému pátému výročí svatby: Smaragd

Smaragdová zelená je barva přírody a symbolizuje růst, který vaše manželství zaznamenalo za 55 let. Vedle smaragdu se můžete inspirovat i alexandritem, přezdívaným "smaragd ve dne, rubín v noci". Mění barvu a může být modrozelený za denního světla a změnit se na nahnědlou nebo purpurově červenou v žárovkovém světle nebo plamene svíčky.

Nebo nelákává vás na místo šperků prožít společně jedinečný pobyt na krásných, místech v Irsku, přezdívaném "smaragdový ostrov"?

Ideální květiny k padesátému pátému výročí svatby: Kala

Kala nemohla dříve chybět v žádné svatební kytici. Přesnější český název květiny je kornoutice. Nejoblíbnější jsou bílé kaly, ale vybrat si můžete z mnoha dalších překrásných barev - třeba žluté, fialové nebo oranžové. 

Květy bílé orchideje, dárek k 60. výročí, diamantové svatbě.

60. ROK VÝROČÍ - DIAMANTOVÁ SVATBA

Tradiční a modení dárek k šedesátému výročí svatby: Diamant

Stejně jako diamant je i vaše manželství obdivováno pro jeho krásu a vzácnost. 

Vyjma diamantových šperků, pokud budete mít sílu a a třeba s pomocí dětí a vnoučat,  můžete ve vašem krásném věku podniknout ještě dobrodružství a navštívit jeden z Diamantových ostrovů, o kterých jsme psali při tipech na dárek k 10. výročí svatby.

Nebo pro klidnější večery si společně nebo s vnoučaty vytvořit váš diamantový obraz pomocí diamantových, akrylových krystalů.

Ideální květiny k šedesátému výročí svatby: Orchidej

Vytvořte si doma k diamantové svatbě orchidejový sad. Orchideje jsou nejrozmanitější a nejbohatší čeledí rostlin díky schopnosti snadno se mezi sebou křížit. Nové tvary a barvy tak nevznikají jenom lidskými rukama, ale také ve volné přírodě. Vyberte si z rodu  Paphiopedillum (Mourovec), Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium nebo jiných. Očarují vás svou krásou.

Tipy na dárky květin ze stříbra a zlata k 20. až 60. výročí svatby

Květiny a šperky patří ke každému výročí

Vytvořte si kytici k výročí ze zlata nebo stříbra s počtem květin třeba podle počtu let výročí. 
Doplňujte výroční kytici ve váze každý rok dalšího výročí o nový druh květiny, objevte Eternity výroční kytici.