Originální svatby bortí tradice. Trendy svateb v roce 2024 a jaké svatby lidé chtějí

Svatba zůstává pro moderní pár oslavou lásky, ale daleko vic než v minulosti také unikátním vyjádřením jejich osobností a hodnot. Které s tradičním seskupením stolů a židlí svatbami unaveného místa nemají společného vůbec nic. Snoubenci hledají radost, zábavu, unikátnost, intimitu a krásu. Které bortí nadbytečné formality a tradice. Inspirujte se také unikátními snubními květinami jako přitažlivou, osobní alternativou snubních prstenů a originálními svatebními kyticemi ze stříbra nebo zlata. A zjistěte, jaka zapadají do současné podoby svateb.

Po čem snoubenci touží
 

Způsob vyjádření a oslavy lásky zůstává neuchopitelnou, rozmanitou směcící tradic, inovací, výrazem osobností novomanželů a kultur. Směr k osobnějšímu a jedinějšímu dni je zřetelný. Konvenční svatební aranžmá vystřídala touha si to užít, něco svatbou sdělit, touha po autenticitě, intimitě a svatebnímu prostředí, které událost harmonicky umožní a podpoří.

Pokud je účelem svatby oslava manželství, partnerského slibu a ukázání nevěsty,  pravděpodobně zůstává zachován. Mění se ale způsob vyjádření a oslavy a přibývá silnější vyjádření individuality páru a touha si to užít - jak pro sebe, tak pro hosty. 

"Nesvatební svatby" dle Vogue
 

Časopis Vogue požádal osm předních světových organizátorů akcí, aby se podělili o své předpovědi svatebních trendů pro rok 2024. A výsledek nebyl překvapující. A shrnuje ho Melissa Sullivanová ze Studia Sully. “Většina našich párů žádá o nesvatební svatbu: Chtějí oslavit svou lásku se svou rodinou a přáteli, ale nedržet se všech těch nudných tradic."

A Vogue dále uvádí, že to podporují i data - podle Pinterestu se vyhledávání "netradičních svatebních šatů" na platformě zvýšilo o 110 %,  "netradiční svatební sliby" vzrostly o 205 % a výraz "anti-nevěsta"/“anti-bride” vzrostl o 480 %. 

Hlavní svatební trendy 2024

Jak lze tedy popsat trendy svateb pro letošní rok?

Hledání krásy a intimity

Zdá se, že většina snoubenců vyznává, že krása je vice než velkolepost, kvalita víc než kvaniita, intimní chvíle vic než počet hostů. 

Mikrosvatby (svatby do 50 osob) složené z nejbližší rodiny a přátel jsou v trendu. Přináši větší osobní úroveň události a zkvalitnění prožitku. A podobně a bez společenského tlaku, část lidí zvolí svatbu ve dvou.

Rozmanitost a multikulturnost

Páry přijímají svou kulturu a jsou otevřeni i kulturní rozmanitosti. A týká se všeho od místa svatby, oblečení a svatebních symbolů až po jídlo a zábavu. Kde je oblíbená fusion a široká škála kulinářských specialit z různých kultur a zemí.

Osobitost a unikátnost nad tradicemi

Moderní pár nově definuje jak by měla svatba vypadat, odpoutávají se od tradičních svatebních šablon a zdůrazňují svou individualitu. Rádi svůj stavební den personalizují - od svatebního oblečení až po ručně vyráběnou dekoraci, ukázání na svůj příběh, společné zájmy nebo svou budoucnost. Svatba se stala oslavou individuality a kreativity a pro ně hledají správné místo a formu.

Tematické svatby a zábava

Tématické svatby jsou stále oblíbené. Umožnují lidiem vytvořit osobitou událost, která předvede jejich vkus. Ovlivňuje pak vše - výzdobu, oblečení až po catering a zábavu, Tematické svatby se mohou točit kolem nepřeberného množství moderních, historických, zájmových, filmových nebo jiných konceptů.

Svatba je pro lidi také o zábavě, proto jsou vyhledávána místa, která nejsou jen místem a nabidnou nebo umožní pro událost zajímavou zábavu. 

Trendy svatební místa 


Netradiční svatební místa převažují. Lidé touží po uvolnění, neformálnosti a nezapomenutelných vzpomínkách. A v podstatě chtějí svatby, které vůbec jako svatby nevypadají. 

Originální svatby na venkově nebo přírodě

Ať už se jedná o stodolu nebo statek v Čechách, malou bohem zapomenutou kapličku na Šumavě, italský nebo francouzský venkov, klidné jezero, farmu, zahradu, pláž nebo vinici, poskytují snoubencům toužený únik od shonu a hamonické, romantické prostředí pro jejich den.Láká je ponořít se do krajiny klidného, neformálního venkova nebo divoké přírody.  

Svatby v zahraničí

Velikost trhu se svatebními destinacemi v posledních letech exponenciálně vzrostla. Z 27,64 miliardy USD v roce 2023 na 36,49 miliardy USD v roce 2024 při ročním růstu (CAGR) 32,0 %. 

Svatby v zahraničí vychází z lásky k cestování, touhy po romantice, dobrodužství a vzušení. Mívají užší seznam hostů a díky tomu i větší intimitu a sympatické prvky kultur cizích zemí.

A má mnoho rozmanitých podob. Od romantických zámků, exkluzivních prostředí, privátních ostrovů (jako například pro svatby proslulý ostrov Richard Bransona - Necker Island), Maledivy, stále oblíbené Paříže, Benátek až po Marorko, vesnice v Toskánsku, francouzské vinice nebo malé řecké pláže.

Muzea, galerie, historické památky

Touha po unikátním svatebním místě nemá hranic. A zahnuje restaurace, muzea, umělecké galerie nebo třeba knihovny. S rostoucím zaměřením na oslavu kulturní rozmanitosti jdou do popředí i různá místa a památky, které kulturu a historii zosobňují.

Svatby doma (backyard svatby)

Svatby doma na zahradě (backyard svatby) zaznamenaly popularitu v covidové době a zdá se, že pokračuje. Možná í díky rostoucím nákladům na svatby i životní náklady. Mají ale i svá další kouzla. Jsou osobnější, pár si může doma udělat svatbu skutečně podle sebe, pohodlí, neformálnost a dají se pojmout v jakémkoli stylu. 

Vícedenní oslavy

I tradice svatby v sobotu zcela neplatí a objevují se i například svatby ve všední den. A také snoubenci stále často volí oslavu prodlouženou na vícedenní akci (celý víkend nebo ještě déle).

Exkluzivní svatební místa 

Luxusní místa zůstávají ve stejné silné oblibě. Ať už se jedná o pronájem veřejných nebo soukromých míst. Můžete se inspirovat například exkiuzivními, krásnými místy v Itálii, krásnými místy v Anglii nebo Maledivách.

Snubní květiny jako alternativa snubních prstenů a originální svatební kytice

Pro intimní, romantické i exkluzivní svatby  

A jak se mění tradice svateb, mění se i její symboly a moderní lidé hledají alternativy, které odpovídají více jejich hodnotám a příběhu. Můžete se inspirovat půvabem unikátních snubních květin ze stříbra a zlata - o kterých jsme psali v článku "Kouzlo snubních květin vyčaruje svatbu bez snubních prstenů"  a zjistit, proč jsou velmi osobní, přitažlivou alternativou snubních prstenů. Nebo objevit stříbrné a zlaté svatební kytice - o kterých jsme psali v článku "Svatební kytice z květin elegance a noblesy".  

GIYOU
info@giyou.cz